فهرست مطالب

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 61، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/29
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محسن شخمگر*، رضا برادران، غلامرضا موسوی، محسن پویان، الیاس آرزمجو صفحه 527
    به منظور بررسی اثر دور آبیاری و نیتروژن بر عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیک گیاه دارویی شنبلیله (Trigonella foenum-gracum L.)، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه آموزشی دانشگاه آزاد بیرجند در بهار سال 1388 انجام شد. دور آبیاری (در سه سطح 4، 8 و 12 روز) به عنوان عامل اصلی و کود نیتروژن (در چهار سطح صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم اوره در هکتار) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که عملکرد دانه در تیمارهای آبیاری پس از 4 و 8 روز تفاوت معنی داری نداشت؛ افزایش نیتروژن موجب افزایش عملکرد دانه شد ولی بین مقادیر 100 و 150 کیلوگرم اوره در هکتار تفاوت معنی داری از لحاظ عملکرد دانه دیده نشد. کاهش آب مصرفی همچنین موجب افزایش معنی دار سدیم، پرولین و کربوهیدرات، و کاهش پتاسیم، کلروفیل a، کاروتنوئید و مجموع رنگدانه های فتوسنتزی در برگ شد ولی روی کلروفیل b اثر معنی داری نداشت. نیتروژن موجب افزایش معنی دار کلروفیل a، کاروتنوئید، مجموع رنگدانه ها و پتاسیم گردید. افزایش نیتروژن تا سطح 50 کیلوگرم در هکتار موجب افزایش کربوهیدرات ولی پس از آن باعث کاهش کربوهیدرات برگ شد. براساس نتایج بدست آمده در این آزمایش، می توان بیان کرد که گیاه دارویی شنبلیله تا حدودی به خشکی مقاوم است و با در نظر گرفتن اهمیت این گیاه دارویی، می توان در شرایط کمبود آب از آن به عنوان جایگزین گیاهانی که ارزش اقتصادی پایین تری در شرایط کمبود آب دارند، استفاده نمود.
    کلیدواژگان: شنبلیله (Trigonella foenum، gracum L، )، دور آبیاری، نیتروژن، کلروفیل، تنظیم کننده های اسمزی
  • زهره حبیبی*، مهدیه قویدل، مریم یوسفی صفحه 539
    در این تحقیق، اندام های هوایی گیاه Salvia verticillata L. در فصل گلدهی از اصفهان- خور جمع آوری شد و عصاره کلروفرمی آن مورد بررسی قرار گرفت. برای جداسازی اجزای عصاره از کروماتوگرافی ستونی (فاز ساکن سیلیکاژل) استفاده شد. برای شستشوی ستون از حلال کاملا غیرقطبی n- هگزان استفاده شد و بعد قطبیت حلال شوینده با اتیل استات افزایش یافت. در پایان، ستون با متانول شسته شد تا تمامی اجزای باقی مانده از ستون خارج شود و نهایتا 37 جزء بدست آمد. به منظور خالص سازی بیشتر از کروماتوگرافی ستونی (با ستون های کوچکتر) و کروماتوگرافی لایه نازک (با استفاده از صفحات شیشه ای) استفاده گردید. برای شناسایی نمونه های خالص شده از تکنیک های مختلف طیف بینی رزونانس مغناطیسی هسته (NMR) و در برخی موارد از طیف جرمی استفاده شد. بتا- سیتوسترول و دو دی ترپنوئید به نام های ماروبینون بی و پرگرینول ازجمله ترکیب هایی بودند که از عصاره کلروفرمی جداسازی شده و پس از خالص سازی با استفاده از طیف بینی جرمی و طیف بینی رزونانس مغناطیسی هسته مورد شناسایی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: Salvia verticillata L، _ Labiatae، دی ترپنوئید، بتا، سیتوسترول
  • سید محمد موسوی*، الهام مجدی نسب، وحید یاوری، ابراهیم رجب زاده قطرمی، محمد راضی جلالی صفحه 551
    امروزه استفاده از گیاهان دارویی و جایگزینی آنها با مواد شیمیایی پرخطر در صنعت آبزی پروری رو به افزایش نهاده است. یکی از این داروهای گیاهی مورد استفاده عصاره گل میخک است که عمدتا در صنعت آبزی پروری برای کاهش تنش، بیهوشی و آرام بخشی استفاده می گردد. اوژنول یک داروی گیاهیست که از عصاره گل میخک تهیه می شود. در این مطالعه محدوده سمیت و غلظت نیمه کشندگی (LC50) داروی بیهوشی اوژنول بر روی ماهی بنی sharpeyi Barbus مورد مطالعه قرار گرفته است. برای انجام این مطالعه، تعداد 735 عدد بچه ماهی انگشت قد بنی با وزن متوسط 1 ± 5 گرم از مرکز تکثیر و پرورش شهید ملکی اهواز به طور تصادفی صید و به دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر (آزمایشگاه شیلات) منتقل گردید. بعد از سپری شدن دوره سازش پذیری، بچه ماهیان انگشت قد بنی در معرض غلظت های مختلف (10، 20، 30، 40، 50، 100، 150 و 200 میلی گرم در لیتر قرار گرفتند و تغییرات رفتاری و تلفات در زمان های 0، 1، 12، 24، 48، 72 و 96 ساعت پس از بیهوشی ثبت و محدوده سمیت و غلظت نیمه کشندگی(LC50) تعیین گردید. نتایج بدست آمده نشان داد که غلظت 1 میلی گرم در لیتر، بهترین غلظت برای آرام بخشی و غلظت 40 میلی گرم در لیتر، بهترین غلظت برای القای بیهوشی در این گونه می باشد. همچنین غلظت 200 میلی گرم در لیتر، غلظت بسیار سمی در این گونه مشخص گردید. براساس تحلیل های آماری، غلظت نیمه کشندگی 48 ساعته اوژنول 76/1 ± 61/22 میلی گرم در لیتر می باشد که این مقدار نشان دهنده سمیت متوسط اوژنول در این گونه می باشد. نتایج حاصل از این تحقیق حکایت از آن دارد که اوژنول می تواند در صنعت آبزی پروری ماهیان بومی به عنوان جایگزین مناسب داروی بیهوشی MS222 مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ماهی بنی، اوژنول، سمیت حاد، غلظت نیمه کشندگی
  • محمدرضا اخگر*، احمد پورمیرزایی، مهران مرادعلیزاده، طاهره سالارکریمی صفحه 561
    جنس Neogaillonia، متعلق به تیره روناس (Rubiaceae)، در ایران شامل 4 گونه می باشد. هدف از این مطالعه، شناسایی ترکیب های شیمیایی موجود در اسانس اندام های هوایی گونه Neogaillonia eriantha (Jaub. & Spach) Lincz.، از گونه های انحصاری ایران بود. بدین منظور، این گیاه در اردیبهشت ماه 1389 از منطقه ای بین سیرجان و حاجی آباد، ارتفاع 2900 متری، واقع در استان کرمان، جمع آوری و از اندام های هوایی آن به روش تقطیر با آب، اسانس گیری بعمل آمد. بازده متوسط اسانس، 2/0% (w/w) بود. ترکیب های تشکیل دهنده اسانس با استفاده از دستگاه های کروماتوگراف گازی (GC) و کروماتوگراف گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) شناسایی شدند. 22 ترکیب در روغن اسانسی این گیاه شناسایی شد که در مجموع 6/99% کل اسانس را تشکیل می دادند. ترکیب های اصلی تشکیل دهنده اسانس، بتا-پینن (1/17%)، 1،8- سینئول (4/15%)، دلتا-3-کارن (4/11%)، پی پریتون (3/11%)، آلفا-پینن (1/9%) و لیمونن (7/8%) بودند. روغن اسانسی این گیاه غنی از منوترپن ها (9/95%) بود.
    کلیدواژگان: Neogaillonia eriantha (Jaub، & Spach) Lincz، _ روغن اسانسی، بتا، پینن، 1، 8، سینئول، دلتا، 3، کارن، پی پریتون
  • سهیلا شهریاری، مجید عزیزی*، حسین آرویی، حسین انصاری صفحه 568
    به منظور اثر رژیم های مختلف آبیاری و انواع خاکپوش بر شاخص های فیزیولوژیک و میزان اسانس گیاه دارویی نعنا فلفلی (Mentha piperita L.) در سال 1389 در مزرعه ی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد آزمایشی به صورت فاکتوریل با طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل سه سطح آبیاری (100، 80 و 60 درصد نیاز آبی محاسبه شده از تشت تبخیر کلاس A) و دو نوع خاکپوش (پلاستیک سیاه، خرده چوب) و شاهد بدون پوشش بودند. نتایج حاصل نشان داد که اثر آبیاری بر وزن تر و خشک، سطح برگ و محتوای آب نسبی برگ و عملکرد اسانس معنی دار بود. اثر خاکپوش بر فاصله میان گره ها، تعداد شاخه، وزن تر و خشک، سطح برگ و عملکرد اسانس معنی دار بود. اثر متقابل آبیاری و خاکپوش بر فاصله میان گره، وزن تر و خشک، و سطح برگ معنی دار بود. نتایج این تحقیق نشان داد که بالاترین عملکرد وزن خشک بوته (35/38 گرم) و بالاترین عملکرد اسانس (83/82 لیتر در هکتار) در تیمار سطح اول آبیاری به همراه کاربرد خاکپوش خرده چوب بدست آمد. همچنین بین تیمار سطح اول آبیاری به همراه خاکپوش خرده چوب با تیمار سطح سوم آبیاری و خاکپوش خرده چوب اختلاف معنی داری وجود نداشت. کمترین عملکرد وزن خشک (87/14 گرم) و کمترین عملکرد اسانس (57/29 لیتر در هکتار) با تیمار سطح سوم آبیاری و بدون پوشش بدست آمد. همچنین بهترین تیمار در کاهش اثر تنش ناشی از کم آبیاری، خاکپوش خرده چوب بوده است. به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از خرده چوب به عنوان خاکپوش و آبیاری به میزان 60% نیاز آبی، بالاترین شاخص بهره وری آب در تولید نعنا فلفلی را در شرایط اقلیمی منطقه محل اجرای آزمایش دارا می باشد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، تامین آب، اسانس
  • محمدتقی درزی*، محمدرضا حاج سیدهادی، فرهاد رجالی صفحه 583
    به منظور بررسی اثر کودهای بیولوژیک بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه دارویی انیسون (Pimpinella anisum L.)، شامل میزان اسانس و میزان آنتول، گاما-هیماکالن و استراگول در اسانس، آزمایشی به صورت فاکتوریل دو عامله با استفاده از عوامل ورمی کمپوست (0، 5 و 10 تن در هکتار) و کود بیولوژیک فسفره (عدم تلقیح، تلقیح با بذر و تلقیح با بذر + محلول پاشی بر روی خاک در مرحله ساقه رفتن) در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با نه تیمار و سه تکرار در ایستگاه تحقیقات همند دماوند وابسته به موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در سال زراعی 1388-1387 مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بیشترین میزان اسانس در دانه (21/4%) در مصرف 10 تن ورمی کمپوست حاصل شده و بیشترین میزان آنتول در اسانس (14/94%) و کمترین میزان گاما-هیماچالن (47/2%) و استراگول (10/1%) در اسانس با مصرف 5 تن ورمی کمپوست حاصل گردید. کود بیولوژیک فسفره نیز دارای تاثیر معنی داری بر روی صفات مورد بررسی بود، به طوری که بیشترین میزان اسانس در دانه (97/3%) و میزان آنتول در اسانس (60/94%) و نیز کمترین میزان گاما-هیماچالن (12/2%) و استراگول (95/0%) در اسانس با دو بار مصرف کود بیولوژیک فسفره بدست آمد. همچنین اثرهای متقابل در بین عامل ها بر روی میزان گاما-هیماچالن و استراگول در اسانس معنی دار گردید، به طوری که کمترین میزان گاما-هیماکالن (93/1%) و استراگول (97/0%) در اسانس در تیمار 5 تن ورمی کمپوست و دو بار مصرف کود بیولوژیک فسفره حاصل شد.
    کلیدواژگان: انیسون (Pimpinella anisum L، )، ورمی کمپوست، کود بیولوژیک فسفره، اسانس، آنتول
  • مه لقا قربانلی*، اعظم علی بابایی، مریم پیوندی صفحه 595
    گل راعی از گیاهان دارویی ارزشمند است، این گیاه در ایران دارای 17 گونه می باشد، اما تنها گونه با ارزش آن Perforatum است. این گیاه در معالجه افسردگی نقش اساسی دارد. در این تحقیق گیاه گل راعی (Hypericum perforatum L.) با غلظت های مختلف مولیبدن شامل (شاهد، 1/0، 4/0، 8/0، 6/1 Μμ) در محلول مغذی هوگلند pH 8/6 تیمار شدند و بعد از نمونه ها برای سنجش پارامترهای بیوشیمیایی استفاده شد. مولیبدن به طور معنی داری سبب افزایش مقدار پرولین گل راعی می شود. فعالیت های کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز اندام هوایی در تمام تیمارهای مولیبدن افزایش یافته، ولی در ریشه فعالیت این آنزیم ها در غلظت های بالاتر کاهش یافته است. فعالیت پراکسیداز اندام هوایی با تیمار غلظت های مختلف مولیبدن بجز در غلظت 8/0 میکرومولار مولیبدن افزایش می یابد و در ریشه نیز افزایش فعالیت پراکسیداز دیده شده است، اما در غلظت های بالاتر کاهش یافته است. افزایش مقدار مالون دآلدئید در غلظت های بالای مولیبدن دیده می شود. به طوری که مقدار مولیبدن به نسبت افزایش غلظت مولیبدن تیمار شده بیشتر شده است. بنابراین تنش مولیبدن مقدار پرولین و آنزیم های پراکسیداز، کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز را افزایش می دهد و در غلظت های زیاد مولیبدن علائم سمیت به صورت پراکسیداسیون لیپید ظاهر می شود. آنالیز داده ها از طریق نرم افزار رایانه ای spss و مقایسه میانگین ها با آزمون چند دامنه ای دانکن انجام شد. در هر بررسی از 3 تکرار استفاده شد.
    کلیدواژگان: گل راعی (Hypericum perforatum L، )، مولیبدن، پرولین، مالون دآلدئید، پراکسیداز، کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز
  • رمضان کلوندی*، مهدی میرزا، کیوان صفی خانی، محمود نادری صفحه 605

    گونه Rhabdosciadium aucheri Boiss. متعلق به تیره چتریان یک گونه انحصاری ایران است که در استان های همدان، لرستان، چهارمحال بختیاری، کهکیلویه و بویراحمد و تهران می روید. سرشاخه گیاه مورد نظر در مرحله گلدهی کامل از ارتفاعات گردنه اسدآباد در استان همدان از ارتفاع 2330 متر از سطح دریا جمع آوری گردید و بعد از 100 گرم سرشاخه خشک شده آن به روش تقطیر با آب اسانس گیری بعمل آمد. بازده اسانس گونه مورد مطالعه براساس وزن خشک 67/0% بود. اسانس بدست آمده به وسیله دستگاه های GC و GC/Mass آنالیز گردید. در مجموع هجده ترکیب در اسانس روغنی گونه مورد مطالعه شناسایی گردید. بتا-سزکوئی فلاندرن (9/49%)، اپی-آلفابیزابولول (9/11%)، اینترمدئول (2/8%)، جرماکرن-D (6/7%) و بتا-بیزابولن (9/4%) ترکیب های اصلی تشکیل دهنده اسانس بودند. این تحقیق برای اولین بار در جهان انجام شد.

    کلیدواژگان: Rhabdosciadium aucheri Boiss، _ اسانس، بتا، سزکوئی فلاندرن، اپی، آلفا، بیزابولول، اینترمدئول، جرماکرن، D
  • الهام مدیری*، فاطمه سفیدکن، زیبا جمزاد، اختر توسلی صفحه 611
    جنس Ziziphora متعلق به خانواده نعنا، شامل 4 گونه (Z. persica Bunge.، Z. capitata L.، Z. tenuior L. و Z. clinopodioides Lam.)، پراکندگی وسیعی در ایران دارد. گونه Z. clinopodioides L. با نام فارسی کاکوتی کوهی منبع غنی از روغن اسانسی است. در این تحقیق بخش های هوایی پنج زیرگونه از گونه Z. clinopodioides Lam. از نقاط مختلف جمع آوری گردیدند. پس از خشک کردن گیاه، اسانس گیری از آن با روش تقطیر با آب صورت گرفت. جداسازی و شناسایی ترکیب های موجود در اسانس توسط کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگراف گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) انجام شد. از نظر کمی و کیفی اسانس زیرگونه های مختلف، با یکدیگر متفاوت هستند. در اسانس زیرگونه rigida جمع آوری شده از ارومیه و فارس 15 و 19 ترکیب شناسایی شد؛ ترکیب شاخص در هر دو پولگون به ترتیب با 8/46% و 1/36% بود. در اسانس زیرگونه های filicaulis از ارسباران، bungeana از تبریز و ronnigeri از ارومیه به ترتیب 15، 18 و 19 ترکیب شناسایی شد که پولگون، به ترتیب با 46%، 23% و 52% ترکیب شاخص بود. در اسانس زیرگونه pseudodasyantha جمع آوری شده از قزوین نرسیده به زشک و قزوین به ترتیب 14 و 16 ترکیب شناسایی شد. در گیاه اول پولگون (8/49%) و در گیاه دوم لیمونن (29%) ترکیب های شاخص هستند. در اسانس زیرگونه مذکور از دو منطقه گرمابدره و شهرستانک به ترتیب 18 و 16 ترکیب شناسایی شد. ترکیب های شاخص گاما-ترپینن (1/16%) در زیرگونه مربوط به گرمابدره و 1،8-سینئول (4/32%) در زیرگونه مربوط به شهرستانک می باشند.
    کلیدواژگان: Ziziphora clinopodioides Lam، _ روغن های اسانسی، پولگون، 1، 8، سینئول
  • مهران محمدپور*، عظیم قاسم نژاد، محمدحسین لباسچی، بهلول عباس زاده، محمد آزاد بخت صفحه 621
    مرزه با نام علمی (Satureja hortensis L.) گیاهی علفی و یکساله از خانواده Labiatae بومی جنوب اروپا، آناتولی، قفقاز، عراق و غرب ایران بوده و امروزه در اغلب دنیا کشت می گردد. به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و تراکم بر صفات مورفولوژیک مرزه (Satureja hortensis L.)، آزمایشی به صورت طرح اسپلیت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تاریخ کاشت (22 فروردین، 2 و 13 اردیبهشت) به عنوان عامل اصلی و سه تراکم (35 × 15، 35 × 25، 35 × 35 سانتی متر) به عنوان عامل فرعی در سه تکرار در سال 89 در دانشگاه کشاورزی ساری انجام شد. گیاهان در مرحله گلدهی کامل بررسی شدند. اثر تاریخ کاشت و تراکم بر اغلب صفات مورفولوژیک مرزه معنی دار شد. نتایج مقایسه میانگین تاریخ کاشت نشان داد که تاریخ کاشت اول بیشترین ارتفاع گیاه (3/52 سانتی متر)، قطر ساقه (8/8 میلی متر)، تعداد گره (81/17)، تعداد ساقه فرعی (22/23)، قطر ریشه (12/9 میلی متر) و وزن خشک ریشه (76/2 گرم بر بوته) بود. تاخیر در تاریخ کاشت به طور معنی داری باعث افزایش وزن خشک اندام هوایی شد. به طوری که بیشترین مقدار آن (1/3023 و 9/2663 کیلوگرم در هکتار) از تاریخ های کاشت سوم و دوم بدست آمد. نتایج مقایسه میانگین تراکم ها نشان داد که تراکم سوم (کمترین تراکم) بیشترین قطر ریشه (33/9 میلی متر) و وزن خشک ریشه (56/2 گرم بر بوته) را داشت. به علاوه اینکه تراکم های سوم و دوم بیشترین ارتفاع گیاه (03/53 و 09/51 سانتی متر)، قطر ساقه (92/7 و 4/7 میلی متر)، تعداد گره (06/17 و 32/16) و تعداد ساقه فرعی (94/21 و 79/21) بود. اثر تراکم بر وزن خشک اندام هوایی معنی دار نشد. البته نتایج بدست آمده نشان داد که خصوصیات مورفولوژیک مرزه که اغلب از اجزای عملکرد پیکر رویشی محسوب می شوند، تحت تاثیر تیمارهای زراعی قرار داشته و با مدیریت صحیح می توان عملکرد رویشی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: مرزه (Satureja hortensis L، )، تاریخ کاشت، تراکم، مورفولوژی، عملکرد
  • مریم رضایی*، رضا برادران صفحه 635
    به منظور بهبود عملکرد دانه و افزایش عملکرد کیفی گیاهان دارویی، استقرار سیستم کشاورزی پایدار و بکارگیری کودهای زیستی از اهمیت بسزایی برخوردار است. بدلیل بررسی اثر کودهای زیستی بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه دارویی همیشه بهار (Calendula officinalis L.) آزمایشی به صورت فاکتوریل با استفاده از فاکتورهای کمپوست (بدون کود آلی، کمپوست زباله شهری، کود آلی گرانوله و ورمی کمپوست) و کود فسفاته زیستی (تلقیح و عدم تلقیح) در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 8 تیمار و 3 تکرار در سال 1389 به اجرا درآمد. مقایسه میانگین ها توسط آزمون چنددامنه ای دانکن در سطح احتمال 5% انجام شد. نتایج نشان داد که کود فسفات زیستی دارای تاثیر معنی داری بر روی ارتفاع بوته، عملکرد گل، وزن هزاردانه، تعداد گل و شاخص برداشت دانه نداشت، ولی تاثیر آن بر قطر گل، تعداد ساقه های فرعی، عملکرد زیست توده، عملکرد بذر و شاخص برداشت بود. همچنین در بیشتر صفات مورد بررسی اختلاف معنی داری بین تیمارهای اعمال شده و تیمار شاهد (بدون کود آلی، بدون تلقیح) وجود داشت. مصرف کودهای زیستی باعث افزایش معنی دار ارتفاع بوته، عملکرد بیوماس، وزن هزاردانه و شاخص برداشت شد؛ درحالی که قطر گل، تعداد ساقه های فرعی، عملکرد گل خشک، تعداد گل در مترمربع و عملکرد بذر تحت تاثیر قرار نگرفتند. البته در بیشتر صفات کود آلی ورمی کمپوست به همراه کود فسفاته بارور-2 دارای بیشترین مقادیر بدست آمده بود و بر افزایش اجزای عملکرد همیشه بهار اثر مثبت گذاشته و موجب بهبود عملکرد دانه گردید.
    کلیدواژگان: همیشه بهار (Calendula officinalis L، )، کود فسفات زیستی، کمپوست زباله شهری، کود آلی گرانوله، ورمی کمپوست
  • هاجر کردی، مهناز اقدسی*، مهناز خلفی صفحه 651
    خارمریم با نام علمی Silybum marianum (L.) Gaertn گیاهی یک یا دو ساله از خانواده کاسنی است که در صنایع داروسازی اهمیت فراوان دارد. ترکیب های موثره این گیاه گروهی از فلاونولیگنان ها شامل سیلی بین، ایزوسیلی بین، سیلی کریستین، سیلی دیانین و تاکسی فولین بوده که مجموعا به عنوان سیلی مارین شناخته می شوند. این گیاه در درمان انواع بیماری های قلبی و عروقی، دیابت، چربی خون، بیماری های کبدی (زردی، سیروز و آماس کبدی) و بیماری های کیسه صفرا و... موثر است. در این تحقیق اندام های مختلف گیاه خارمریم شامل برگ جوان، برگ مسن، ساقه، ریشه، گل آذین و بذر در طی ماه های مختلف در منطقه گرگان به طور جداگانه جمع آوری و میزان فلاونوئید کل، سیلی مارین و اجزای تشکیل دهنده سیلی مارین به روش HPLC اندازه گیری شد. نتایج بدست آمده نشان داد که بیشترین مقدار فلاونوئید کل در بذر و گل آذین و پس از آن در ساقه های گیاه وجود دارد. همچنین این نتایج نشان داد که اثر زمان بر میزان فلاونویید و نیز اثر متقابل دو عامل ماه برداشت و نوع اندام در گیاه خارمریم بر میزان فلاونوئیدهای این گیاه معنی دار است. داده های حاصل از آنالیز دستگاه HPLC نشان داد که نوع ترکیب های سازنده سیلی مارین در نمونه های مورد بررسی مشابه بوده و اختلاف اساسی آنها در مقدار فلاونولیگنان های سازنده آنهاست. در بین ترکیب های سازنده سیلی مارین، مقدار سیلی دیانین در ساقه های گیاه بیشتر بوده، در صورتی که مقدار سایر اجزا در بذر بیشتر بود. در مجموع نتایج حاضر نشان می دهد که گرگان منطقه مناسبی برای کشت گیاه خارمریم بوده و با توجه به اینکه ساقه گیاه نیز حاوی مقادیر قابل توجهی از سیلی مارین است می تواند به عنوان منبع مناسب در تولید ماده دارویی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خارمریم (Silybum marianum (L، ) Gaertn)، سیلی مارین، سیلی بین، دارویی، HPLC
  • لیلا جعفرزاده، حشمت امیدی*، عبدالامیر بستانی صفحه 666
    به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی و نیتروکسین بر عملکرد گل، اجزاء عملکرد، رنگریزه های فتوسنتزی و میزان پرولین گیاه دارویی همیشه بهار (Calendula officinalis L.)، مطالعه ای در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد واقع در 30 کیلومتری جنوب تهران انجام شد. این آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار و در سال زراعی 90-89 اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل خشکی به عنوان فاکتور اصلی (1- پتانسیل رطوبت خاک 5/0 اتمسفر به عنوان شاهد و ظرفیت زراعی (FC)، 2- پتانسیل 5/3 اتمسفر به عنوان تنش ملایم، 3- پتانسیل 5/6 اتمسفر به عنوان تنش نسبتا شدید و 4- پتانسیل 10 اتمسفر به عنوان تنش شدید) از مرحله 4 برگی و کاربرد کود زیستی نیتروژن به عنوان فاکتور فرعی (1- شاهد (بدون اعمال تیمار)، 2- اختلاط دو لیتر در هکتار کود زیستی نیتروژنه همراه با آب آبیاری و 3- تلقیح دو لیتر در هکتار کود زیستی نیتروژنه به صورت بذرمال) در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که خشکی، کاربرد کود زیستی و اثر برهمکنش آنها بر ارتفاع بوته، عملکرد گل، محتوی رنگریزه های فتوسنتزی، محتوی پرولین و درصد عصاره گل تاثیر معنی داری (p ≤ 0.01) داشت. به طوری که بیشترین عملکرد گل (46/574 کیلوگرم در هکتار) و میزان عصاره (79/22%) در شرایط پتانسیل رطوبت خاک 5/0 اتمسفر حاصل شد. همچنین بیشترین ارتفاع بوته (11/27 سانتی متر) و محتوی رنگریزه های فتوسنتزی (59/17) نیز در تنش ملایم (5/3 اتمسفر) حاصل شد و محتوی پرولین در تیمار آبیاری مطلوب (ظرفیت مزرعه)، 47% کمتر از خشکی نسبتا شدید (5/6 اتمسفر) بود. براساس نتایج، بیشترین ارتفاع بوته، عملکرد گل، محتوی پرولین و مقدار عصاره گل از کاربرد کود زیستی به صورت بذرمال حاصل شد. به طور کلی نتایج نشان داد که گیاه دارویی همیشه بهار می تواند همگام با کاربرد 2 لیتر کود زیستی نیتروکسین به صورت بذرمال سطوح نسبتا شدید خشکی (5/6 اتمسفر) را تحمل نماید.
    کلیدواژگان: همیشه بهار (Calendula officinalis L، )، تنش خشکی، کود زیستی، ازتوباکتر، مقدار عصاره، محتوی رنگریزه های فتوسنتزی
  • کامکار جایمند، هلن اهرابی اصلی*، زهرا بهراد صفحه 681
    فلاونوییدها طبقه بزرگی از پلی فنل ها با بیش از 4000 ترکیب هستند که در گیاه نقش آنتی اکسیدانی را در فتوسنتز به عهده دارند و در انسان دارای اثرهای آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی، جلوگیری کننده سرطان و محافظت کننده از قلب می باشند. ترکیب کوئرستین و کامفرول در گروه فلاونول ها قرار دارند و برای مقابله با ویروس ها و سلول های سرطانی استفاده می شوند. هدف از این تحقیق، استخراج و اندازه گیری ترکیب کوئرستین و کامفرول در گونه گیاهی رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) بود. برای این منظور این گونه در اوایل خردادماه 1389 از موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور جمع آوری، و بعد از اندام های مختلف (گل، برگ، ساقه و بذر) با روش های مختلف استخراج شد. در روش اول نمونه با حلال کلروفرم توسط دستگاه سوکسله به مدت 72 ساعت استخراج گردید. در روش دوم به نمونه قبلی که با حلال کلروفرم استخراج شده بود پس از جدا کردن حلال، متانول اضافه نموده و مجددا عمل استخراج انجام شد. در روش سوم با توجه به میزان ماده خشک از اندام های مختلف گیاه تازه رازیانه توزین، سپس با حلال های متانول و اسیداستیک (به نسبت 1:9) توسط دستگاه آسیاب برقی خرد و همزمان صاف گردید. در روش چهارم گیاه تازه مطابق با میزان ماده خشک هر اندام ابتدا با دستگاه آسیاب برقی خردشد و بعد با حلال های متانول و اسیداستیک (به نسبت 1:9) و به مدت یک هفته خیسانده و بعد صاف گردید. بعد همه نمونه های بدست آمده به حجم 30 میلی لیتر تغلیظ گردیدند. جمعا 32 نمونه بدست آمد که میزان ترکیب کوئرستین وکامفرول آنها توسط دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که بیشترین مقادیر کوئرستین بدست آمده در Foeniculum vulgare Mill.، مربوط به گل (ppm2990)، برگ (ppm1223) و بذر تازه (ppm1779) در روش استخراج با متانول و در ساقه (ppm1316) به روش خیساندن با متانول-اسیداستیک بدست آمد و کمترین مقادیر کوئرستین بدست آمده مربوط به روش اول (استخراج با کلروفرم) بود که در گل (ppm17)، برگ (ppm15)، ساقه (ppm9)، و در بذر (ppm50) بدست آمد. در شرایط کشت یکسان بیشترین مقادیر کامفرول بدست آمده در گل (ppm912)، برگ (ppm273)، ساقه (ppm184) و در بذر تازه (ppm1142) به روش خیساندن با متانول-اسیداستیک و کمترین مقادیر کامفرول بدست آمده مربوط به روش استخراج با کلروفرم است که در گل (ppm209)، برگ (ppm55)، ساقه (ppm45) و در بذر (ppm427) بدست آمد.
    کلیدواژگان: رازیانه (Foeniculum vulgare Mill، )، فلاونویید، کوئرستین، کامفرول، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC)
  • مریم نگهبان، سعید محرمی پور*، مژگان زندی، سیدعلی هاشمی صفحه 692
    استفاده از فناوری نانو کپسول در آفت کش ها موجب افزایش کارایی، سازگاری بیشتر با محیط زیست، بهبود کیفیت و رهایش کنترل شده این مواد شده است. در این تحقیق کارایی اسانس نانو کپسوله شده گیاه درمنه Artemisia sieberi Besser بر شاخص های تغذیه شب پره پشت الماسی (Lepidoptera:Yponomeutidae) Plutella xylostella L. در مقایسه با اسانس معمولی مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش های متعددی برای اندازه گیری شاخص های غذایی شب پره پشت الماسی نظیر میزان رشد نسبی، نرخ مصرف نسبی، شاخص های کارایی تبدیل غذای بلعیده شده، کارایی تبدیل غذای هضم شده، شاخص تقریبی هضم شوندگی و بازدارندگی تغذیه طراحی گردید. تیمارها به روش دیسک های برگی در شرایط کنترل شده در دمای 1 ± 27 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی ارزیابی شدند. بدین منظور برای هر تکرار در غلظت های مختلف 10 عدد لارو سن سوم شب پره پشت الماسی روی دیسک برگی قرار گرفت و در زمان های متوالی 24، 48 و 72 ساعت پس از تغذیه، میزان غذای خورده شده و مقدار افزایش وزن لاروها ثبت شد. نتایج نشان داد که نانو کپسول اسانس درمنه به طور معنی داری نرخ رشد نسبی، شاخص های کارایی تبدیل غذای بلعیده شده، کارایی تبدیل غذای هضم شده و شاخص تقریبی هضم شوندگی غذا را در مقایسه با شاهد (اسانس فرموله نشده) کاهش داده است. به علاوه اینکه یافته های حاصل از کاربرد فرمولاسیون نانو کپسول اسانس حکایت از وجود اثر سمیت پس از تغذیه توسط اسانس گیاه درمنه داشت. بنابراین نانو کپسول اسانس گیاه درمنه به عنوان یک حشره کش در کنترل شب پره پشت الماسی قابلیت بالایی برای مطالعات بیشتر و تکمیلی را دارد.
    کلیدواژگان: فرمولاسیون ترکیب های گیاهی، نانو کپسول، اسانس گیاهی، شاخص های تغذیه، شب پره پشت الماسی
  • رضا طاهری، محمدحسین لباسچی*، عبدالرسول ذاکرین، محمد بختیاری رمضانی، امیر برجیان، مریم مکی زاده تفتی صفحه 709
    به منظور بررسی عملکرد و بازده اسانس چهار گونه آویشن محلی و خارجی با تراکم های مختلف در شرایط دیم آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در ایستگاه تحقیقات مراتع همند آبسرد (دماوند) در سال 1390 انجام شد. چهار گونه آویشن (Thymus daenensis، T. pubescens، T. kotschyanus و T. vulgaris) به عنوان عامل اصلی و تراکم شامل فاصله های روی ردیف 25، 35 و 50 سانتی متر به عنوان عامل فرعی محسوب شد. صفات اندازه گیری شده شامل ارتفاع، تعداد ساقه هوایی، طول ریشه، قطر تاج پوشش، وزن خشک ریشه، عملکرد تر و خشک اندام هوایی، درصد و عملکرد اسانس بود. نتایج حکایت از تفاوت معنی دار گونه ها در صفات اندازه گیری شده داشت. در میان صفات اندازه گیری شده اثر تراکم تنها بر تعداد ساقه هوایی، قطر تاج پوشش، عملکرد تر اندام هوایی و وزن خشک ریشه معنی دار شد. بررسی اثر متقابل گونه و تراکم نشان داد بالاترین عملکرد ماده خشک (2206 کیلوگرم در هکتار) مربوط به گونه T. kotschyanus در فاصله کشت 25 سانتی متر و کمترین مقدار (7/554کیلوگرم در هکتار) مربوط به گونه T. vulgaris در فاصله کشت 50 سانتی متر بود. بالاترین بازده اسانس (1/2%) در گونه T. kotschyanus با فاصله کشت 25 سانتی متر و بالاترین عملکرد اسانس در گونه T. daenensis با فاصله کشت 25 سانتی متر مشاهده شد.
    کلیدواژگان: آویشن (Thymus)، تراکم، دیم، اسانس
|
  • M. Shokhmgar*, R. Baradaran, Gh. Mosavi, M. Poyan, E. Arazmjoo Page 527
    In order to study the effects of irrigation interval and nitrogen on yield and some physiological characteristics of Fenugreek (Trigonella foenum-gracum L.), an experiment was carried out as split plot in randomized complete block design with three replications at Islamic Azad University of Birjand, 2009. Treatments included irrigation intervals (4, 8 and 12 days) as main plot and nitrogen fertilizer (0, 50, 100 and 150 kg.ha-1 urea) as subplot. Results showed no significant differences for seed yield in irrigation treatments after 4 and 8 days. Increasing N also led to the increase of seed yield but no significant difference was found for seed yield between 100 and 150 kg.ha-1 urea. Decreasing in water use led to the increase of Na, proline and carbohydrate and decrease of K, Cha, carotenoids and total pigments, but it had no significant effect on Chb. Nitrogen significantly increased chlorophyll a, carotenoids, total pigments, and K. Increasing N up to 50 kg ha led to the increase of carbohydrates but then reduced the carbohydrates of leaf. According to the results obtained in this experiment, it can be stated that Fenugreek is somewhat drought tolerant and considering the importance of this medicinal plant, it can be used in conditions of water scarcity as an alternative for the species that have lower economic value under water deficit.
    Keywords: Fenugreek (Trigonella foenum, gracum L.), irrigation interval, nitrogen, chlorophyll, osmotic adjustments
  • Z. Habibi*, M. Ghavidel, M. Yousefi Page 539
    In the current research, aerial parts of Salvia verticillata L. were collected during the flowering stage from Esfehan-Khor and its chloroform extract was investigated. Purification of crude extract was carried out by column chromatography on silica gel with a gradient of n-hexan-ethyl acetate. At the end of chromatography, the column was eluted by methanol. Finally thirty-seven fractions were collected; further purification was carried out by column chromatography (smaller columns) and thin layer chromatography (glass plates) in n-hexane–ethyl acetate as solvent for several times and yielded pure compounds. The structure of purified natural products was elucidated by using Nuclear Magnetic Resonance (NMR) spectroscopy and Mass spectrometry. β-sitosterol and two diterpenoides namely Marrubinone B and Peregrinol were isolated.
    Keywords: Salvia verticillata L., Labiatae, diterpenoide, β sitosterol
  • S.M. Mousavi *, E. Majdi Nasab, V. Yavari, E. Rajabzadeh Ghatarami, M. Razi Jalali Page 551
    Nowadays, the use of medicinal plants and their replacement with hazardous chemicals is increasing in aquaculture industry. One of these medicinal plants is Clove oil extract, mainly used for decreasing stress, anesthesia and sedation in aquaculture industry. Eugenol is a medicinal component derived from clove oil. The aim of the present study was to investigate toxicity effects and mean lethal concentration (LC50) of eugenol on Barbus sharpeyi. Barbus sharpeyi fingerlings (average weight: 5±1 gr) were selected and transferred from Shahid Maleki hatchery to fisheries laboratory of Khorramshahr University of Marine Sciences and Technology. After adaptation, fish were exposed to different concentrations of eugenol (1, 10, 20, 30, 40, 50, 100, 150 and 200 ppm) and behavioural changes were recorded on 0, 1, 12, 24, 48, 72 and 96 hours after exposing to anaesthetic drug, and LC50 was determined. According to the results, the concentrations of 1 ppm and 40 ppm eugenol were identified as the best concentrations for decreasing stress (sedation) and anaesthesia induction in Barbus sharpeyi, respectively. In addition, Eugenol at 200 ppm induced acute toxicity. Based on statistical analysis (Probit analysis), 48-hour LC50 of Eugenol was 22.61±1.76 ppm. Based on the results, Eugenol is an anaesthetic drug with moderate toxicity on Barbus sharpeyi. Therefore, Eugenol appears to be a safe anaesthetic agent for substitution with MS222 for native fish aquaculture.
    Keywords: Barbus sharpeyi, eugenol, acute toxicity, LC5
  • M.R. Akhgar*, A. Pourmirzaie, M. Moradalizadeh, T. Salarkarimi Page 561
    The genus Neogaillonia, belonging to the Rubiaceae family, has 4 species in Iran. This research was aimed to investigate the chemical composition of the essential oil from aerial parts of Neogaillonia eriantha, from endemic species of Iran. The aerial parts of Neogaillonia eriantha (Jaub. & Spach) Lincz., were collected from the area between Sirjan and Hajiabad, at a height of 2900 m, Kerman province, Iran during May 2010. Essential oil of the aerial parts of the plant was extracted using hydrodistillation method and analyzed by GC and GC/MS. The average essential oil yield was 0.2% (w/w). Essential oil compounds were identified by GC and GC/MS. Twenty-two compounds, representing 99.6% of the total oil, were identified in the essential oil. The main constituents were β-pinene (17.1%), 1,8-cineole (15.4%), δ-3-carene (11.4%), piperitone (11.3%), α-pinene (9.1%), and limonene (8.7%). As a result, monoterpenes (95.9%) were the main group of compounds found in the essential oil of the species.
    Keywords: Neogaillonia eriantha (Jaub., Spach) Lincz., essential oil, β pinene, 1, 8, cineole, δ 3, carene, piperitone
  • S. Shahriari, M. Azizi*, H. Aroiee, H. Ansari Page 568
    In order to study the effects of different irrigation regimes and mulch types on growth parameters and essential oil content of peppermint (Mentha piperita L.), this experiment was performed in research field of Agricultural College of Ferdowsi University of Mashhad during 2010. The experimental design was factorial in a randomized complete blocks design with four replications. Treatments included three irrigation levels (100, 80 and 60 percent of water requirements calculated by evaporation pan class A) and two mulch types (black plastic and wood chips) in comparison to control. Results showed that the effect of irrigation on fresh weight, dry weight, leaf relative water content, leaf area and essential oil yield was significant (p< 0.05). The effect of mulch on fresh weight, dry weight, leaf area, inter-node distance, number of branch and essential oil yield was significant (p< 0.05). Interaction between irrigation and mulch on inter-node distance, fresh weight, dry weight and leaf area was significant (p< 0.05). This study showed the highest dry weight yield per plant (38.35 g) and the highest essential oil yield (82.83 L.ha-1) on the first level of irrigation with the use of wood chips mulch. Also, there was no significant difference between the first level of irrigation and mulch wood chips with the third level of irrigation and mulch wood chips. The lowest dry matter yield (14.87 g) and the lowest essential oil yield (29.57 L.ha-1) were obtained at third level of irrigation and without mulch. In addition, wood chips was identified as the best treatment to reduce the stress caused by deficit irrigation. In conclusion, results showed that the use of wood chips as mulch and 60 % of irrigation water requirement resulted to the highest water productivity in Peppermint production.
    Keywords: Essential oils, medicinal plants, water supply
  • M.T. Darzi*, M.R. Hadj Seyed Hadi, F. Rejali Page 583
    To study the effects of vermicompost and biofertilizer on quantity and quality (anethole, gama-himachalene and estragole content) of essential oil in anise (Pimpinella anisum L.), an experiment was conducted at Homand Research Station in Damavand, Iran in 2009. The factors were vermicompost (0, 5, 10 t/ha) and phosphatic biofertilizer (non-inoculated, inoculated seed and inoculated seed + spraying on soil in stem elongation stage). The experimental design was factorial based on randomized complete blocks design with nine treatments and three replications. According to the results, the highest essential oil content in seed and the maximum anethole content in essential oil were obtained at 10 t/ha and 5 t/ha vermicompost treatment, respectively. Also, the lowest gama-himachalene content and estragole content in essential oil was obtained at 5 t/ha vermicompost treatment. Phosphatic biofertilizer also showed significant effects on the mentioned characters, as the highest essential oil content in seed and anethole content in essential oil and the minimum gama-himachalene content and estragole content in essential oil were obtained in two times application of phosphatic biofertilizer. The intractions effect of biofertilizer and vermicompost on gama-himachalene content and estragole content in essential oil were significant, as the lowest gama-himachalene content and estragole content in essential oil were obtained at treatment of 5 t/ha vermicompost and two times application of phosphatic biofertilizer.
    Keywords: Anise (Pimpinella anisum L.), vermicompost, phosphatic biofertilizer, essential oil, anethole
  • M. Ghorbanli *, A. Alibabaee, M. Payvandi Page 595
    Hypericum perforatum L. is a valuable medicinal species. The plant geneus includes 17 species in Iran, but H. perforatum is the only valuable species.The species plays an essential role in the treatment of depression. In this study, Hypericum perforatum was treated with different concentrations of molybdenum including (control, 0.1, 0.4, 0.8, 1.6 µΜ) in Hoagland solution at 6.8 pH and then samples were used to measure biochemical parameters. Molybdenum significantly increased proline content. The shoot catalase and ascorbate peroxidase activities increased in all treatments of molybdenum, but in root, it was reduced in higher concentrations. Shoot peroxidase activities increased by treatments of molybdenum, except at a concentration of 0.8µΜ. The increase in peroxidase activity was also observed in roots but it was reduced at higher concentrations. The malondealdehyde and molybdenum content increased in higher concentrations of molybdenum. Molybdenum content increased by increasing treated molybdenum. Therefore, molybdenum stress increased the proline content and peroxidase, catalase and ascorbate peroxidase activities, and toxicity symptoms were observed in high concentrations of molybdenum as lipid peroxidation. Data were analyzed by SPSS and mean comparisons was performed by Duncan's multiple range test. In each experiment, 3 replications were used.
    Keywords: Hypericum perforatum L., molybdenum, proline, malondealdehyde, peroxidase, catalase, ascorbate peroxidase
  • R. Kalvandi*, M. Mirza, K. Safikhani, M. Naderi Page 605

    Rhabdosciadium aucheri Boiss., belonging to Apiaceae family, is an endemic species in flora of Iran that grows in Hamadan, Lorestan, Chaharmahale Bakhteyari, Kohkeyloye va Boyrahmad and Tehran. Aerial parts of Rhabdosciadium aucheri Boiss were collected at full flowering stage on July, 2010 from Iran: Hamadan, Asadabad at an altitude of 2330 m. Then, 100 g of air-dried aerial parts of plant was subjected to hydrodistillation. The essential oil yield was 0.67% based on the dry weight of plant. The oil was analyzed by GC and GC/Mass. Totally, eighteen constituents were identified. β-sesquiphellandrene (49.9%), epi-α-bisabolol (11.9%), intermedeol (8.20%), germacrene D (7.6%) and β-bisabolene (4.9%) were identified as the major constituents. This research was carried out for the first time in the world.

    Keywords: Rhabdosciadium aucheri Boiss., essential oil, β sesquiphellandrene, epi, α bisabolol, intermedeol, germacrene, D
  • E. Modiri*, F. Sefidkon, Z. Jamzad, A. Tavasoli Page 611
    The genus Ziziphora (Lamiaceae) consists of four species (Z. clinopodioides L., Z. capitata L., Z. persica Bunge. and Z. tenuior L.), wildly distributed in Iran. Ziziphora clinopodioides with the common Persian name of “kakuti-e kuhi” is a rich source of essential oils. In this study, aerial parts of five subspecies of Z. clinopodioides were collected. After drying the plants, the essential oils were obtained by hydro-distillation. The composition of the essential oils was analyzed and identified by gas chromatography (GC) and gas chromatography/Mass (GC/MS). The essential oils of different subspecies were different qualitatively and quantitatively. In the essential oil of subsp. Rigida, collected from Urmia and Fars, 15 and 19 compounds were identified, respectively. In both, the main compound was pulegone (46.8%) and (36.1%), respectively. In the essential oil of subsp. filicaulis from Arasbaran, subsp. bungeana from Tabriz and subsp. ronnigeri from Urmia, 15, 18 and 19 compounds were identified, respectively. The main compound was pulegone (46%), (23%) and (52%), respectively. In the essential oil of subsp. pseudodasyantha, collected from Qazvin (before to Zoshk) and Qazvin, 14 and 16 compounds were identified, respectively. Pulegone (49.8%) and Limonene (29%) were identified as the main compounds, respectively. In the essential oil of the mentioned subspecies, collected from Garmabdareh and Shahrestanak, 18 and 16 compounds were identified, respectively. The main compounds were -terpinene (16.1%) and 1,8-cineol (32.4%), respectively.
    Keywords: Ziziphora clinopodioides Lam., essential oils, pulegone, 1, 8, cineol
  • M. Mohammadpour*, A. Ghasemnejad, M.H. Lebaschy, B. Abbaszadeh, M. Azadbakht Page 621
    Summer savory (Satureja hortensis L., Lamiaceae) is a well known medicinal and aromatic plant, native to Southern Europe, Anatolia, Caucasus, Iraq and western Iran, but nowadays it is cultivated worldwide. In order to evaluate the effect of sowing date and plant density on the yield and morphological characteristics of Satureja hortensis L. a field experiment was conducted in Sary Agricultural University using split-plot design based on randomized complete blocks with three replications during 2010. Main factors were three sowing dates (11 April, 22 April and 3 May) and sub factors were three plant density (15×35, 25×35 and 35×35cm). The species were investigated at full flowering stage. Sowing date and plant density had significant effects on most of the morphological characteristics. According to the results of mean comparison, the highest plant height (52.3 cm), lateral shoot (23.22 N/P), number of nod (17.81), shoot diameter (8.8 mm), root diameter (9.12 mm) and dry weight of root (2.76 g/p) were recorded for first sowing date. Delay in sowing time increased the dry shoot yield significantly as the highest dry shoot yield (3023.1 and 2663.9 kg/ha) was obtained at third and second sowing time. The result of mean comparison showed that the highest root diameter (9.33mm) and dry weight of root (2.56 g/p) were recorded for third density. In addition, the highest plant height (53.03 and 51.09 cm), lateral stem (21.94 and 21.79 N/P), number of nod (17.06 and 16.32) and shoot diameter (7.92 and 7.4 mm) were obtained at third and second densities. Plant density had no significant effect on dry shoot yield. The obtained results showed that morphological characteristics of Satureja hortensis were affected by agronomic treatments and growth performance may be enhanced by proper management.
    Keywords: Satureja hortensis L., sowing date, density, morphology, yield
  • M. Rezae*, R.Baradaran Page 635
    In order to improve seed yield and enhance the quality of medicinal plants, the establishment of sustainable agricultural aystems and utilization bio-fertilizers is considered of great importance. In order to study the effect of bio-fertilizers on yield and yield components of pot marigold (Calendula officinalis L.), an experiment was carried out as factorial in randomized complete blocks with 8 treatments and 3 replications in 2010. Treatments included compost (vermi-compost, city refuse compost, no organic fertilizer, granular organic fertilizer) and phosphate bio fertilizer (inoculated, not inoculated). Mean comparison was carried out using Duncan’s Multiple Range Test at 5% level). Results showed that phosphate bio fertilizer had not significant effects on plant height, flower yield, number of flower and grain harvest index but flower diameter, number of lateral stems, biomass yield, seed yield and flower harvest index wrer significantly affected. Also, significant differences were observed in most of the traits between treatments and control (no fertilizer, no inoculation). Biological fertilizers significantly increased plant height, total biomass yield, seed weight and harvest index however, flower diameter, number of secondary stems, dried flower yield, flower number per square meter and seed yield were not affected by treatments. The highest values of most of the traits were obtained at vermi-compost and phosphate bio fertilizer, affecting the yield components and seed yield of pot marigold positively.
    Keywords: Calendula officinalis L., phosphate bio fertilizer, city refuse compost, granular organic fertilizer, vermicompost
  • H. Kordi, M. Aghdasi*, M. Khalafi Page 651
    Silybum marianum L. is an annual or biannual herbaceous species from Asteraceae which is important in medicinal industry. The main components of this species are various flavonolignans consisting of silibinin, isosilibinin, silychristin, silydianin and taxifolin that are known as silymarin. This species is used in treatment of heart diseases, diabetes, blood cholesterol, liver diseases (jaundice, cirrhosis and hepatitis), and gallbladder disease. In this research, different organs of Silybum marianum (young and old leaves, stem, root, inflorescence and seeds) were separately collected during the different months in the Gorgan region and then total flavonoid, silymarin content, and the amount of silymarin components were measured by HPLC method. Our results showed that the highest amounts of total flavonoid were observed in the seed and inflorescence samples and then in the stem samples. Meanwhile the effect of time on flavonoid content and also the effect of sampling month and organ factors on flavonoid content were significant. Data from the HPLC analyses revealed that the silymarin compositions, observed in this study, were similar and the main difference among samples was the amount of silymarin composition. The highest amount of silydianin was observed in the stem sample; however the amount of other components were higher in the seed sample. According to the results, Gorgan is a suitable region for the cultivation of Silybium marinum and since the stem of this species contain significant amounts of silymarin, it could be considered as an optimal source of the production of pharmaceutical substances.
    Keywords: Silybum marianum L., silymarin, silybin, medicinal, HPLC
  • L. Jafarzadeh, H. Omidi*, A.A. Bostani Page 666
    To investigate the effect of drought stress and bio-fertilizer (nitrogen) on flower yield, yield components, photosynthesis pigments and proline content of Calendula (Calendula officinalis L.), a study was performed at Shahed University Agricultural Research Station, located 30 km south of Tehran. A split-plot experiment was conducted in randomized complete block design (RCBD) with three replications in cropping years of 2010-2011. Drought, as the main factor, included soil water potential (SWP) of 0.5 atm and equal to field capacity (FC) as control, SWP of 3.5 atm as moderate stress, SWP of 6.5 atm as relatively sever stress, and SWP of 10 atm as severe stress and was applied to the four-leaf stage. Application of bio-fertilizer (nitrogen) as sub factor including control, 2 liters/ha bio fertilizer (nitrogen) with water irrigation and inoculation of 2 liters/ha bio-fertilizer (nitrogen) with seed treatment), were considered in subplots. Results showed that drought, application of bio fertilizer (nitrogen) and its interaction had a significant effect (P≤0.01) on plant height, flower yield, photosynthesis pigment content, proline content, and flower extract percentage. The highest flower yield (574.46 kg.ha-1) and yield of flower extract (22.79 %) were obtained at a soil water potential (SWP) of 0.5atm (FC). Also, the highest plant height (27.11cm) and photosynthesis pigment contents (17.59 mg/g) were obtained under moderate stress (SWP of 3.5atm). Proline content under optimum irrigation (SWP of 0.5atm or FC) was 47 % lower than that of relatively severe stress (SWP of 6.5atm). Based on the results, the highest plant height, flower yield, proline content and yield of flower extract were obtained from inoculation of bio-fertilizer (nitrogen) with seed treatment. In generall, results showed that calendula along with application of two liters/ha bio-fertilizer (nitrogen) with seed inoculation can tolerate relatively severe levels of drought (SWP of 6.5 atm).
    Keywords: Calendula (Calendula officinalis L.), drought stress, bio, fertilizer, azotobacter, extract, photosynthesis pigments content
  • K. Jaimand, H. Ahrabi Asli*, Z. Behrad Page 681
    This research was aimed to extract and measure the quercetin and kampferol in Foeniculum vulgare Mill. For this purpose, in the end of May 2010, samples were collected from Research Institute of Forests and Rangelands, and then various organs (flowers, leaves, stems, and seeds) were extracted with different methods. In the first method, samples were extracted with chloroform solvent by Soxhlet for 72 hours. In the second method, after removing the solvent, methanol was added to the previous sample extracted with chloroform solvent and extraction was repeated. In the third method, depending on the amount of dry matter, different organs of fresh fennel were weighted; then they were grounded with the solvents of methanol and acetic acid (ratio 1:9) by electric mill and were filtered simoltaneously. In the fourth method, new plants, in accordance with dry matter content of each organ, were grounded by electric mill and soaked for a week with the solvents of methanol and acetic acid (ratio 1:9) and then were filtered. Then, all samples were concentrated to 30 ml. A total of 32 samples were obtained and the composition of quercetin and kampferol was measured by high-performance liquid chromatography (HPLC). Results showed that most of the quercetin in Foeniculum vulgare Mill., obtained in flower (2990ppm), leaves (1223ppm) and seed (1779ppm) was related to the method of extraction with methanol, and in stem (1316ppm) was related to the method of maceration with methanol-acetic acid. Also, the lowest quercetin obtained in flower (17ppm), leaves (15ppm), stem (9ppm), and seed (50ppm) was related to the first method (extraction with chloroform). In the same culture conditions, the highest value of kampferol obtained in flower (912ppm), leave (273ppm), stem (184ppm) and seed (1142ppm), was related to the method of maceration with methanol-acetic acid while the lowest kampferol obtained in flower (209), leave (55), stem (45) and seed (427), was related to the chloroform extraction method.
    Keywords: Foeniculum vulgare Mill., flavonoid, quercetin, kaempferol, high, performance liquid chromatography (HPLC)
  • M. Negahban, S. Moharramipour*, M. Zandi, S.A. Hashemi Page 692
    Controlled release by nanoencapsulated formulations allow the essential oil to be used more effectively over a given time interval, suitability to mode of application and minimization of environmental damage. In this work, efficiency of nanoencapsulated essential oil of Artemisia sieberi Besser was tested on nutritional indices of Plutella xylostella L. Several experiments were designed to measure the indices such as Relative Growth Rate (RGR), Relative Consumption Rate (RCR), Efficiency of Conversion of Ingested food (ECI), Efficiency of Conversion of Digested food (ECD), Approximate Digestibility (AD) and Feeding Deterrent Index (FDI). Treatments were evaluated by the method of leaf disk bioassay at 25 °C, 65±5% RH, and a photoperiod of 16:8 h (Light: Dark). Ten third-instar larvae were introduced into each treatment containing different concentrations of the essential oil. Then, ingested food and weight gained were measured after 24, 48 and 72 h intervals. Results showed that nanocapsule of A. sieberi oil was highly effective compared to control (A. sieberi oil), and significantly decreased the RGR ECI, ECD and AD. Moreover, findings indicated a post-ingestive toxicity of the essential oil using the nanoencapsulated formulation. As a result, this nanoencapsulated essential oil tested merits further study as potential insecticide for the control of P. xylostella.
    Keywords: plant, product formulation, nanocapsule, essential oil, nutritional indices, Plutella xylostella
  • R. Taheri, M.H. Lebaschy *, A. Zakerin, M. Bakhtiari Ramezani, A. Borjian, M. Makkizadeh Tafti Page 709
    In order to study the effects of plant density on yield and essential oil yield of four species of thymus, an experiment was conducted at Homand Research Station as a split plot in a randomized complete block design with three replications. Main plots were four species including Thymus daenensis, T. pubescens, T. kotschyanus and T.vulgaris and sub plots were three levels of plant density including 25, 35 and 50 cm row spacing. Measured characteristics included height, number of lateral branches, root length, canopy diameter, root dry weight, fresh and dry yield, essential oil percentage and yeild. Results indicated significant differences in terms of measured traits. Among the measured traits, the effect of density was significant on number of lateral branch, canopy dimeter, fresh yield, and root dry weight. According to the results of interaction effect between species and density, the highest dry yield and essential oil content (%) was obtained at 25 cm row spacing in T.kotschyanus and the lowest was recorded at 50 cm row spacing in T. daenensis. Results showed that the highest essential oil yield was obtained at 25 cm row spacing for T. kotschyanus and T. daenensis.
    Keywords: Thymus, density, dry farming, essential oil